Om oss

OM  UNDANTAGET

Scenkonstföreningen UNDANTAGET är en ideell förening med verksamhetsbas i Östersund. Föreningens syfte är att skapa scenkonst av, med och för människor i Jämtland. På repertoaren finns föreställningar för vuxna, ungdomar och barn. Undantagets enskilt största projekt är Sommarteater i Östersund där årligen gör en större teaterproduktion med en välkänd pjäs eller klassiskt litterärt verk. 


Initiativtagare och verksamhetsledare är Martin Johansson och Jonna Hylén. I de olika föreställningarna arbetar föreningen tillsammans med andra aktörer inom kultursektorn i Jämtland. Dessa presenteras under respektive föreställning.


Styrelsen består av Karin Riddar, Per-Olov Axelsson, Andreas Karlsson, Martin Johansson och Jonna Hylén. Lekmannarevisor är Gunnbritt Vesterlund.


Undantaget har verksamhetslokalen Undantaget på Fjällgatan 29a på Frösön. Läs mer om lokalen här

Martin Johansson och Jonna Hylén_Foto Göran Strand

MARTIN JOHANSSON

Teaterregissör


Martin har sedan 2008 arbetat som skådespelare, producent och regissör inom teatern. Han är utbildad vid Lunds universitet, Teaterhögskolan i Malmö, Fridhems- och Ölands Folkhögskola samt Forum Ystad. Bland tidigare arbetsgivare och samarbetspartners finns Estrad Norr, Byteatern Kalmar Läns Teater, Teater Terrier, Jamtli och Riksteatern m.fl.

 

Sedan hemflytten till Jämtland 2011 har Martin framförallt regisserat föreställningar, däribland Strindberg, Strindberg (och så vi), Fem myror är fler än fyra elefanter, Jultid i nutid, Fröken Julie, Fågeln i mig flyger vart den vill samt Undantagets alla produktioner. Martin skriver även egna texter/dramatik och har bl.a. varit Kulturredaktör på Jämtlands Tidning samt krönikör på Östersundsposten. 

 

Martin har erhållit Allan Edwalls stipendium (2001), Jämtlands läns landstings kulturstipendium (2007) Östersunds kommuns Kulturstipendium (2013), Länstidningens Kulturpris (2019), Konstnärsnämndens arbetsstipendium (2019).


Hemsida: www.martintjohansson.com

JONNA HYLÉN

Kulturproducent & etnolog

 

Inom Undantaget är Jonna främst verksam som producent. Jonna har en filosofie masterexamen vid Uppsala universitet med etnologi som huvudområde. Inom etnologin söker man förståelse för samhället ur ett kulturperspektiv med fokus på människans värderingar, beteenden och idéer. I Uppsala var hon även projektledare för den stora kulturfestivalen Kulturernas Karneval 2015-2017. I Jämtland har hon förutom Undantagets egna produktioner bl a producerat den lokala musikfestivalen Mylthsylth,  Designmarknaden på Jamtli Exercishall och musikprojektet Musikklivet. Jonna jobbar även deltid som musiklärare på Östersunds Kulturskola.


Jonna är även musiker och sysslar då främst med egenskriven musik som befinner sig i gränslandet mellan jazz, folk och visa. 


För Jonna är UNDANTAGET en plats för att förverkliga egna och andras kreativa idéer och tillsammans skapa kulturupplevelser man unnar andra som bor i denna fantastiska del av världen.