Vittran & Väsen

Vittran & Väsen

En musikalisk berättarföreställning om jämtland förr i tiden och de underjordiska

Vittran & Väsen riktar sig till barn 6-9 år och är en magisk resa till Jämtland för 150 år sedan, där Kristina och Lill-Jonas tar barnen med på äventyr bland underjordiska väsen. Genom sång, folkmusik och berättande får barnen lära sig om livet förr i tiden och utforska den fantastiska världen av Vittran och andra väsen. En föreställning som inte bara underhåller utan också inspirerar till att utforska vår lokala historia och fantasi.


Lär känna din historia som har format dig och din bygd. För 150 år sedan, år 1874, levde här i Jämtland kanske din mormors mormors mor, eller farfars farfars far. Vi kan säga att de hette Kristina och Lill-Jonas. Då fanns här inga telefoner och inga bilar. Det fanns inte toaletter eller kranar med rinnande vatten. Det fanns inte film eller TV, nej inte ens radion var uppfunnen än. Men det fanns tid och det fanns fantasi och hemma i stugorna berättade man om spännande och oförklarliga händelser man varit med om ute i skogen. Om möten med Näcken, han som försökte locka dig ner i tjärnen genom att spela fina toner på sin förtrollade fiol. Om möten med Vittran, de underjordiska. Om hur man måste behandla Vittran med respekt, för de kunde kasta förbannelser över dig om du gjorde dem illa, men också hjälpa dig om du var snäll. 


Vi gör en resa tillbaka i tiden för att träffa Kristina och spelmannen Lill-Jonas. Genom sång, folkmusik och berättande får ni veta mer om hur livet var här i Jämtland förr i tiden och höra spännande berättelser om Vittran och andra underjordiska väsen!


Medverkande

Jonna Hylén: Berättare och Kristina

Adrian Jones: Spelmannen Lill-Jonas


Konstnärligt team

Manus: Jonna Hylén

Regi: Martin Johansson

Målgrupp

Skolföreställningar för lågstadiet (åk 1-3), offentliga föreställningar för barn från 7 år och familj


Föreställningens längd

ca 45 min

Bokning

Föreställningen har premiär i november 2024 och är bokningsbar i hela Jämtland Härjedalen under

vecka 45 och 46 2024.


Producent Jonna Hylén, jonna@undantaget.org, 070 347 49 38